085-0494494

Home > ERP implementatie > Hoe ERP kan helpen om innovatie binnen uw organisatie te stimuleren

Hoe ERP kan helpen om innovatie binnen uw organisatie te stimuleren

24 augustus 2020

De omgeving waar bedrijven zich in bevinden worden steeds complexer, mede omdat de analyse van data steeds belangrijker wordt. 

Om in het huidige klimaat als bedrijf mee te blijven doen, is innovatie op deze gebieden van absoluut belang. Om in een complexe omgeving data inzichtelijk te krijgen voor verschillende afdelingen is een ERP systeem dan ook de ideale oplossing. 

Toenemende concurrentie

Concurrentie blijft natuurlijk altijd een aandachtspunt voor bedrijven. Als de concurrentie wordt genegeerd, streven ze je voorbij. Daarom moeten bedrijven antwoord hebben op vragen als:

  • Welke producten zorgen voor de meeste omzet?
  • Wat houdt de markt momenteel bezig?
  • Welke sectoren zorgen voor de meeste omzet?
  • Wat is de reden dat specifieke sectoren en producten groeien?

Maar kun je antwoord vinden op deze vragen? Als een goed ERP systeem wordt gekoppeld met BI (Business Intelligence), data analytics en predictive analyses dan is dit goed mogelijk. Niet gemakkelijk overigens, maar wel mogelijk. De transformatie naar het werken met een goed ERP systeem vereist doorzettingsvermogen. Het systeem moet uitgebreid genoeg zijn om goed te werken voor alle afdelingen. Daarnaast moet het na implementatie goed onderhouden worden om het relevant te houden. Goede input zorgt namelijk voor goede output, en daar is onderhoud voor nodig. Als ERP software goed onderhouden wordt zal dit, onder andere, gaan voorkomen dat er nog handmatig data wordt ingevoerd. Hierdoor is informatie snel beschikbaar voor managers en kunnen zij staf en medewerkers beter en sneller informeren. Dit zorgt voor een verhoogde productiviteit en dit helpt weer om de concurrentie een stap voor te blijven. 

Geavanceerde technologie

Een bedrijf dat stagneert is funest. Je moet groeien om te overleven. Constant vergaderen over variabelen en cijfers verspillen kostbare tijd en resources. ERP kan daarbij helpen en maakt een bedrijf meer toekomstbestendig. Het kan ervoor zorgen dat analyse van data niet meer ingewikkeld is. Mensen hoeven alleen maar getraind te worden om de technologie en bijkomende bedrijfsprocessen te gebruiken en begrijpen. Zo kan een ERP systeem bijvoorbeeld een cloud computing systeem toevoegen. In het verleden waren veel bedrijven hier terughoudend over, maar bedrijven zien in toenemende mate het voordeel in van werknemers die online data delen. De rol van technologie binnen bedrijven blijft toenemen, ook bij uw concurrenten. Om up to date te blijven en mee te gaan met de concurrentie is het belangrijk om op dit gebied te blijven innoveren. 

Blijven voldoen aan de verwachtingen van de klant

Klanten verwachten steeds meer van bedrijven. Ze verwachten bijvoorbeeld snelle levering en uitstekende service. Ze willen niet wachten op een bedrijf dat ze later een keer terugbelt. Ze willen nú geholpen worden. Alleen dankzij technologie zoals een ERP systeem zijn werknemers in staat om een geïntegreerd inzicht te hebben in elke klant. Elke afdeling kan dus zien welke stappen een klant heeft doorlopen, en kan de klant daardoor een stuk beter begrijpen en daarmee beter helpen. Deze “real-time-tracking” is waarom ERP zo essentieel is om voor te blijven op de concurrentie. Als een customer service medewerker niet meteen alle benodigde informatie voor zich kan hebben, is de kans dat een klant geïrriteerd raakt groot. Met als mogelijk gevolg het verlies van klanten. 

De impact van globalisering

Globalisering heeft het mogelijk gemaakt voor mensen en  bedrijven over de hele wereld om met elkaar te communiceren. Waar er voor de mens op dit gebied nog steeds barrières zijn (denk aan taal of cultuur), is dit voor technologie helemaal niet het geval. Vooral voor multinationals, maar ook voor andere bedrijven die internationaal opereren. ERP software is tegenwoordig beschikbaar in vele talen, waardoor afdelingen van bedrijven wereldwijd synchroon kunnen samenwerken en data kunnen delen. De taalbarrière wordt door software doorbroken. 

Als er wordt gedacht aan innovatie en wordt getracht de concurrentie voor te blijven, is een ERP systeem essentieel. Eigenlijk is de vraag dus niet ‘of’ maar ‘wanneer’? Er zijn simpelweg te veel voordelen van het werken met een ERP systeem. We noemden er hierboven een paar, maar kunnen nog wel even doorgaan. Meer weten? Neem contact met ons op! 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer