085-0494494

panel array(0) { }
Home > ERP Software > ERP Kosten

ERP Kosten

Wat zijn de kosten van ERP software en een ERP leverancier? Hoeveel budget moet u reserveren voor een ERP implementatie?

Een eenvoudige vraag met een minder eenvoudig antwoord. Echter, een zorgvuldig en onafhankelijk aangestuurd ERP-selectietraject levert u echter veel kostenvoordelen op. Het in kaart brengen van bedrijfsprocessen dient hierbij leidend te zijn. Op basis van een calculatie wordt inzichtelijk hoe een succesvolle ERP implementatie tot een hogere winst (efficiëntie) en meer omzet (effectiviteit) kan leiden.

Vul de ERP-keuzehulp in

Hoe worden de kosten van een ERP systeem berekend?

De kosten van het gebruik van een ERP kunnen worden vastgesteld na een ERP selectietraject. Bij het voortraject wordt duidelijk welke leverancier en welke software het beste past bij uw organisatie. Door goede afspraken en contractvoorwaarden kunnen de kosten van implementatie én het gebruik van ERP software over meerdere jaren worden berekend. Een grondig selectietraject is daarom een zeer belangrijk -zo niet het belangrijkste onderdeel van het gehele ERP traject. Veel organisaties maken onnodige kosten door bijvoorbeeld geen duidelijke afspraken te maken over uitbreiding met extra modules of aanpassingen. Hierbij spelen de belangen van leveranciers een grote rol: door een onafhankelijk adviseur en/of projectleider in te schakelen voorkomt u bijvoorbeeld dat u licentiekosten betaalt voor functionaliteiten waar uw organisatie geen gebruik van gaat maken.

Een budget voor het in gebruik nemen van een ERP oplossing in een ERP-traject of project wordt doorgaans overwegend bepaald door:

Eénmalige kosten:

  • Manuren voor de implementatie
  • Realisatie maatwerk aanpassingen/integraties
  • Aanschaf hardware
  • Consultancy
  • Projectmanagement

Periodieke kosten:

  • Hosting
  • Licenties
  • Onderhoud en support
  • Maatwerk aanpassingen

De onafhankelijke adviseurs van IT Selector kunnen u helpen om een helder beeld te krijgen van de mogelijke kosten van uw ERP traject. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

‘Gratis’ Open Source ERP?

Een trend van de laatste jaren is de implementatie van Open Source ERP systemen. Hierbij zijn er geen licentiekosten. In eerste instantie lijkt dit een lucratieve oplossing. Een belangrijk uitgangspunt echter is dat de licentiekosten slechts een deel van de totale kosten betreffen. Een ERP is bedoeld om bedrijfsprocessen efficiënter en effectiever te maken. Indien een ERP systeem daar niet aan bijdraagt door bijvoorbeeld te beperkt of zelfs te uitgebreid te zijn, streeft het zijn doel voorbij en kost het gebruiken van het systeem in principe alleen geld (bijv. in uren). Daarnaast zijn de inrichting van het ERP systeem, het onderhoud en mogelijk ook de hosting andere factoren die de kosten voor een systeem bepalen. Een Open Source ERP systeem kan zeker de uitkomst zijn van een ERP selectie, bedenk echter dat ‘gratis’ een zeer betrekkelijk begrip is. Een onafhankelijk adviseur kan in een ERP selectietraject de mogelijkheden voor u op een rij zetten, waarbij ook Open Source ERP oplossingen in het selectietraject meegenomen kunnen worden.

ERP kosten in kaart brengen?

Wilt u de kosten berekenen van uw ERP traject? Vul de ERP keuzehulp in. Onze adviseurs brengen de ERP kosten graag samen met u in kaart:
Vul de ERP-keuzehulp in

Gratis whitepaper

Download gratis de whitepaper 'Grootste missers bij implementaties' Download