085-0494494

ERP software vergelijken

Home > ERP Software > ERP software vergelijken

ERP software vergelijken

Budget, referenties, branchefocus, zomaar een paar onderwerpen waar u aan kunt denken als het gaat om ERP vergelijken. Of het nu gaat om nieuw te implementeren ERP software of de vervanging van uw huidige ERP pakket: om een goed vergelijk te maken heeft u onafhankelijke expertise nodig.

Uitgangspunten bij de vergelijking van ERP software en leverancier

De basis voor een goed vergelijk van ERP systeem en leverancier ligt in een grondig voortraject: hoe duidelijker de scope van het ERP-project, hoe soepeler het selectieproces. Bij de selectie van ERP leveranciers en software spreken we vaak van knock-out criteria: dit zijn must-haves waar de leverancier aan moet voldoen. Als een leverancier dit niet kan ondersteunen, kan gevraagd worden welk alternatief hij biedt. Sommige leveranciers lossen deze vraag bijvoorbeeld op door maatwerk modules te ontwikkelen. Knock-out criteria worden bepaald in het ERP selectietraject en zijn een grote hulp bij het vergelijken van ERP-leveranciers en ERP-systemen. Om u op weg te helpen, hebben we een aantal basiscriteria voor het vergelijkingsproces op een rij gezet.

Vul de ERP-keuzehulp in

ERP leveranciers vergelijken: beoordeel uw aanbieders kritisch

Het belang van onafhankelijk advies bij een ERP selectietraject is immens: het is essentieel dat een ERP oplossing aansluit bij uw organisatie in plaats van dat uw organisatie zich moet gaan aanpassen aan een ERP oplossing.

Bij elke leverancier die u op een longlist of shortlist wilt plaatsen kunt u rekening houden met onder andere de volgende criteria:

 • Biedt de leverancier ERP software die past bij uw organisatie? Bekijk ook het ERP stappenplan om de stappen voor selectie van ERP software te bekijken.
 • In hoeverre luistert de ERP leverancier naar uw wensen en eisen en is deze afgestemd op uw organisatie?
 • Heeft de leverancier ervaring met/een focus op uw branche? Hoewel het zeker geen must is, kan ervaring van een leverancier in uw branche voordelen bieden.
 • Wat zijn de gemiddelde kosten voor onderhoud en implementatie door de leverancier?
 • Biedt de leverancier lokale support?

Uiteraard is deze beknopte lijst niet compleet. Het vergelijken van ERP leveranciers vraagt om maatwerk. Neem contact op met IT Selector voor een passend advies.

ERP systemen vergelijken: selecteer de best passende ERP software

Waar let u op bij het vergelijken van ERP systemen? Een algemene demo geeft onvoldoende inzicht in de geschiktheid van een ERP systeem voor uw organisatie. Een belangrijk onderdeel van het ERP selectietraject is dan ook het opstellen van een demoscript dat door de shortlist van leveranciers kan worden uitgevoerd. Dit onderdeel komt ook terug in het ERP stappenplan. Criteria waar u in elk geval in de oriëntatiefase al rekening mee dient te houden bij het vergelijken van ERP systemen, zijn:

 • Gebruikersgemak: is het ERP plezierig in het gebruik? Een gebruiksvriendelijk systeem zorgt voor een soepele implementatie en adaptatie onder gebruikers.
 • Aanpasbaarheid aan veranderende bedrijfsomstandigheden (flexibiliteit): in hoeverre kan het ERP systeem aangepast worden aan een andere organisatiestructuur?
 • De kosten voor licenties en de uitbreiding daarvan: wat zijn de kosten voor de ERP software bij de start en bij de groei van uw onderneming?
 • Mogelijkheden voor meertaligheid en uitrol in meerdere landen (multi-country): is het ERP pakket geschikt om in meerdere landen uit te rollen?
 • Mogelijkheid voor meerdere administraties: is het met het ERP systeem mogelijk om één of of meerdere administraties te kunnen voeren? Met name voor multi-nationals is dit een belangrijke vraag.
 • Zelfstandig aanpassingen kunnen verrichten: kunt u zelf wijzigingen aanbrengen zonder telkens consultants in te moeten huren?
 • Bedrijfsgrootte: past het ERP pakket bij de grootte van uw bedrijf? Een omvangrijk ERP systeem voor een bedrijf van 8 medewerkers is overkill. Een pakket met een klein aantal functionaliteiten kan veel te beperkt zijn voor een organisatie met 5000 medewerkers die in meerdere landen actief is.

Mocht u behoefte hebben aan verdere ondersteuning voor het vergelijken van ERP leveranciers en ERP software, dan staan onze Consultants en Project Managers voor u klaar. Vul de keuzehulp in en we nemen contact met u op voor een vrijblijvend eerste ERP consult:

Vul de ERP-keuzehulp in