085-0494494

Wat is een ERP systeem?

Home > FAQ > Wat is een ERP systeem?

Wat is een ERP systeem?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. ERP brengt de automatisering van onder andere administratieve, financiële, logistieke bedrijfsprocessen samen in een managementsysteem. Daarnaast is het door de de modulaire opbouw van een ERP systeem mogelijk om alleen bepaalde delen van of het gehele bedrijf te automatiseren. Zo zullen de meeste bedrijven behoefte hebben aan een financiële module, maar niet alle bedrijven  behoefte hebben aan een productie module. Een ERP systeem wordt ook wel ERP software of een ERP pakket genoemd. 

Verschillende modules van een ERP systeem

Een ERP systeem bestaat meestal uit deelmodules die elk gericht zijn op onderdelen binnen uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan financiële administratie, voorraadbeheer en logistiek. Het voordeel van ERP ten opzichte van separate software programma’s per onderdeel is dat de informatie van de verschillende onderdelen gedeeld kan worden in één centraal ERP systeem. Door deze uitwisselingsmogelijkheid wordt het eenvoudiger om de verschillende bedrijfsprocessen op elkaar te laten inspelen en goed toe passen bij uw organisatie. 

ERP systeem

Kosten van een ERP systeem

20 jaar geleden was een ERP systeem alleen geschikt en betaalbaar voor grote bedrijven. In toenemende mate zijn ERP systemen ook bereikbaar geworden voor middelgroot- en kleinbedrijven. Toch blijft de aanschaf van een (nieuw) ERP systeem een dure kostenpost. Maar dit kan wel het verschil maken voor uw organisatie, bijvoorbeeld een groot voordeel in efficiëntie door betere automatisering van bedrijfsprocessen. Wilt u meer weten over de voor en nadelen van ERP? Lees dan ook de FAQ: Voor- en nadelen van ERP.

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.